perjantai 30. lokakuuta 2015

Kankaan painanta ja värjäys

Tekniikka: kankaan painanta emo-väreillä
Aihe: syksy

Vaikka käsityörintamalla olen tutustunut ja kokeillut aika paljon erilaisia tekniikoita, kankaan painanta on tuntunut tähän asti isolta möröltä, hirveän vaikealta asialta, johon en oikein uskaltanut perehtynyt. Se on sinänsä hassu asia, koska jo päiväkodissa lapset painavat ensimmäisen kerran ja onnistuvatkin siinä. Olen itse ja mieheni on saanut lapsiltamme lahjat, jotka he oat päiväkodissa painaneet, eli ei uskoisi asian olevat vaikea.
Toisaalta päiväkodissa tuotteen suunnitteluun ei painosteta vielä, aihe on valmis, materiaali ja tekniikka myös. Esikoulun ikäiset lapset voivat jo varmasti osallistua suunnitteluunkin. Toteutuksessa on muistettava turvallisuus, jos lapset käsittelevät itse värin kiinnittämiseen tarvittavaa silitysrautaa, tarkat ohjeet etukäteen ja aikuinen valvomassa.
Lasten mielestä on varmasti hauskaa kokeilla eri värejä, valmistaa omat leimasimet ja sabluunat, sekä kokeilla painaa esim. eri kasviksilla ja kasveilla.

Omassa projektissa käytimme emotuotannon väriä: väriemulsiota, johon sekoitettiin pigmenttiä. Niitä saa esimerkiksi täältä:
http://www.emotuotanto.fi/tuotteet.html

Minä testasin ensimmäisenä sabluunalla painanta:
- tulostettu teksti apuna leikkasin kontaktimuovista teksti
- kiinnitin sen kankaalle ja taputtelin väriä vaahtomuovin palalla.

Seuraavaksi kokeilin painaa "leimasimella", sen tehtävää toimittivat erilaiset pihalta poimitut lehdet.
 Tämä toinen ei onnistunut yhtä niin hyvin, sormet sotkuivat ja jättivät kankaalle jälkiä, kun taputtelin väriä. Seuravaan kerran kannattaa varata enemmän lehteä ja levittää väriä kaikkiin samalla kertaa, niin voi välttyä tämäntyyppiseltä sotkemiselta.

Yhteenvetona:
- Tämä on hauska touhu ja voi aloittaa jo heti ensimmäisellä luokalla.
- Suunnittelussa voi käyttää mallitöitä ja kerätä inspiraatiota etukäteen retkeillä tai ottaa aiheet muista aineista. Kuvataide menee käsi kädessä, taidekäsityksiä opettaessa jokin niistä voi toteuttaa kankaalle.
Myös värejä sekoittaessa hyvä muistaa kuvitaiteen väriympyrä.
- Työturvallisuus! Tarkat ohjeet etukäteen ja opettaja valvomassa silitysraudan käyttöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti