perjantai 27. marraskuuta 2015

Ompelutekniikat

  Tekstiilityön viimeisenä osa-alueena aloitettiin koneompelu. Itse en enää muista, miten itse opin käyttämään ompelukonetta koulussa, mutta ainoana mieleen jääneenä työnä on itse kaavoittama yksinkertainen paita.
Kotona ompelin sitten kouluaikana vaativampiakin työitä, esim.tein villakangastakkia kierrätetystä materiaalista. Sitten ompelu jäi pitkäksi aikaa ja innostuin uudestaan vasta kun sain ensimmäisen lapsen. Aloitin kestovaipoista ja nyt ompelen lapsille ja itselleni kaikki vaatteet. Nykyään internetistä löytyy valtaavasti ohjeita, videoita, blogeja, tutoriaaleja sekä harrastusryhmiä, joista voi kysyä neuvoja.

Varsinaisia ikärajoituksia tai suosituksia koneompelun aloittamiseen en näe. Tietenkin polkimelle pitää ulottua siinä vaiheessa, kun ruvetaan harjoittelemaan. Luokassa voi olla eritasoisia oppilaita, toiset kokeilevat jo ennen koulun aloitusta ompelua kotona, toiset näkevät ompelukoneen ensimmäistä kertaa ja se voi jännittää. Taitavammille oppilaille pitää tarjota haasteita.
Koulussa  luonnollisesti aloitetaan tutustumalla ompelukoneeseen, langoitukseen, osiin ja sitten aloitetaan vasta ompeleminen. Ensin harjoitellaan paperilla ja ilman lankaa tikkiä, miten se kulkee ja miten ommeltavaa ohjataan. Oppilas suorittaa ns. ompeluajokortin.
Turvallisuusohjeet kerrotaan alussa ja opettaja voi pysäyttää tarvittaessa työskentelyn jossakin erityishuomioita vaativassa vaiheessa esim. katkaisemalla virtaa kaikista koneista ja selittää sen asian.

Ompeluosion työt olivat neulatyyny, jota koristeltiin erilaisilla tikeillä toisella puolella ja applikaatiolla toisella puolella ja itse painetusta kankaasta tehty kangaskassi.
Neulatyynyssä päätin kokeilla ensimmäistä kertaa vapaata konekirjonta, kun koneen tikit olivat tuttuja.
Applikaatio on tehty sekatekniikalla, siellä on sekä siksakia reunoilla, että vapaa kirjonta keskellä. Ohjeet applikaatioon löytyy myös netistä esim. YouTubesta https://www.youtube.com/watch?v=zOX4WcVB4iY
Applikoidessa  tarvitaan kaksinpuolista liimakangasta ja sen kiinnittämiseen silitysrauta. Oppilaille on hyvä muistuttaa tässä vaiheessa turvallisuusohjeet!



























Toisena työnä valmistui yksinkertainen kassi. Kassin ompelemisessa tarvittiin kahta eri ommelta: suora tikki ja siksak huolitteluun.Työ vaatii oppilailta tarkkaa ohjeiden noudattamista, harjotellaan lisää koneen käyttöä ja huolellisuutta. Haasteellista on myös kirjallisten ohjeiden ymmärtäminen, vaikka sitäkin pitää harjotella, jos tulevaisuudessa ompelee itsenäisesti. Opettajan on hyvä kiertää ja ohjeistaa vaikeat kohdat henkilökohtaisesti.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti