perjantai 27. marraskuuta 2015

Huovutus

Huovutus
Huovutuksessa kaksi eri tekniikkaa: ns. märkä huovutus ja neulahuovutu.
Neulahuovutuksesta on helpompi aloittaa, vaikka se onkin "vaarallisempi" noista kahdesta. Huovutusneula on todella terävä ja ohjestuksessa kannattaa kiinnittää huomiota, miten se pidetään ja missä on toinen käsi, jos työtä pidetään käsin. Käsityöliikkeissä myydään huovutusalustoja,  mutta hyvin toimii myös superlonin pala (kunhan se on tarpeeksi paksu). Edullisesti niitä voi ostaa hukkapaloina esim. Etolasta.
Märkähuovutus on hiukan sotkuisempi, tarvitaan saippua, lämmintä vettä ja kärsvivällisyyttä. Villasta erotellaan suortuvia ja kasataan päällekkäin astiaan, niin että ne menevät ristikkäinen. Sitten vaan verkkoa ja lämmintä saippua vettä päälle ja ruvetaan hieromaan. Kun kiuidut ovat tarttuneet toisiinsa, verkonvoi ottaa pois ja jatkaa hieromista käsissä. Kun villa on tiivis ja halutun näköinen, huuhdellaan haalealla vedellä ja laitetaan kuivumaan. 
Minä yritin tehdä liljan kukan tässä minun kokeilussa, mutta se ei onnistunut lähellekään. Tuli reikiä ja muoto oli liian hassu. Luulen, että minulla oli liian vähän kerroksi. Tässä otin opikseni, ei kannattaa aloittaa liian kunniahimoisesti, oppilastakin osaan neuvoa valita helpompi työ ensimmäiseksi, vaikka huovutettu saippua!

Ensimmäisen kokeilunj älkeen en kuitenkaan luovuttanut ja sekoitin tässä molemmat tekniikat. Ensin vähänpallomuotoa neulalla ja sitten loppu huovutus käsin märkähuovutuksena. Viimeistelin vielä helmillä ja rannekoru on valmis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti